Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Dopad netradičních technologií zpracování půdy na kvalitu půdy
Suchá, Kateřina ; Doležal, Petr (oponent) ; Kameníčková, Ivana (vedoucí práce)
Zemědělská půda je zpracovávána různými způsoby, které mají vliv na její vlastnosti. Rozeznáváme dva typy technologií zpracování půdy. Těmi jsou konvenční (klasické) zpracování půdy, kdy se používá orba a minimalizační, u kterého je orba vyloučena. Cílem této konkrétní práce je posoudit kvalitu půdy v blízkosti obce Bohaté Málkovice, která je dlouhodobě zpracovaná minimalizační technologií. Jako ukazatele kvality půdy jsme použili vybrané fyzikální a fyzikálně-chemické charakteristiky, které jsou stanoveny z odebraných porušených a neporušených půdních vzorků ze svrchní vrstvy půdy (0-10 cm) standardními metodami v laboratorních podmínkách. V teoretické části jsou popsány základní fyzikální vlastnosti půdy a způsoby jejich určení. Praktická část je věnována představení zkoumané lokality a jsou zde uvedeny a následně vyhodnoceny výsledky vybraných fyzikálních a fyzikálně-chemických vlastností půdy. V závěru je posouzen dopad použité technologie zpracování půdy v lokalitě Bohaté Málkovice na vybrané vlastnosti půdy.
Změny fyzikálních vlastností podpovrchových vrstev půdy v závislosti na technologii zpracování půdy
Bažantová, Adéla ; Larišová, Lucie (oponent) ; Kameníčková, Ivana (vedoucí práce)
Pro správný průběh půdních procesů, růst a vývoj rostlin je nezbytné zpracování půdy. Zpravidla rozlišujeme dvě technologie, kterými se tyto úpravy provádí. Jsou jimi klasická, která využívá orbu a minimalizační, kde je orba vyloučena. Cílem této bakalářské práce je zjištění dopadů těchto technologií na vybrané fyzikální vlastnosti půdy, tj. objemovou hmotnost, pórovitost, momentální obsah vody a vzduchu v půdě. K vyhodnocení byly použity půdní vzorky odebrané do Kopeckého válečků (V = 100 cm3) z kopaných sond vždy v hloubkách 0,1; 0,2 a 0,3 m. Odběry byly prováděny vždy ve dvou opakováních v měsíci červenci. Toto období se označuje jako kritické z důvodu vyššího zhutnění půdy (pojezdy mechanizace, kořenový systémem rostlin a srážkové úhrny). Experimentální výzkum probíhal v letech 2008 – 2011 v lokalitě Bohaté Málkovice.
Využití různých technologií zpracování půdy ke kukuřici v podmínkách zemědělského podniku
Daněk, Jan
Literární část bakalářské práce se zabývá charakteristikou půdy, kukuřicí setou a zpraco-váním půdy. V kapitole zpracování půdy jsou rozdělené a charakterizované jednotlivé technologie zpracování půdy. Bakalářská práce je zaměřena na porovnání čtyř způsobů zpracování půdy – mělké kypření, hluboké kypření, středně hluboké kypření půdy a orba. Jednoletý poloprovozní pokus byl realizován na pozemku Agrodružstva Žimutice. Pokus byl zaměřen hlavně na porovnání výnosu z jednotlivých variant, ale došlo i k vyhodnocení dalších parametrů – počtu rostlin na m2, vlhkosti zrna při sklizni, obsahu bílkovin a škro-bu, objemové hmotnosti a HTZ. Veškerá data byla analyzována z jednoletého polopro-vozního pokusu. Nejvyššího výnosu bylo dosaženo u mělkého zpracování půdy, a naopak nejnižšího výnosu u hlubokého zpracování půdy. Výnosy ovšem nebyly statisticky průkaz-né. Statistická průkaznost se projevila u kvalitativních parametrů obsahu bílkovin, obje-mové hmotnosti a HTZ.
Vliv různých způsobů zpracování půdy na její zhutnění
Chlaň, Filip
V bakalářské práci je zkoumáno zhutnění půdy a změny fyzikálních vlastností půdy v různých systémech zpracování půdy. Pokusy byly založeny na těžké půdě v bramborářské výrobní oblasti. Byly využity tři způsoby zpracování půdy, první byla orba, poté mělké kypření a dlátování. U každé varianty byly odebrány Kopeckého fyzikální válečky a měřen penetrometrický odpor půdy ve dvou termínech, a to po zpracování půdy a po sklizni jarního ječmene. Z Kopeckého fyzikálních válečků se stanovila objemová hmotnost redukovaná, pórovitost, minimální vzdušná kapacita a objemová vlhkost půdy. Penetrometrem byl zjišťován odpor půdy v půdním profilu. V pokusech byl následně zasetý jarní ječmen, u kterého byl měřen jeho výnos pro posouzení vlivu zpracování půdy a případného utužení na tento parametr. Výsledky ukazují pozitivní vliv minimalizačních technologií na odolnost proti zhutnění, naopak orba byla dle výsledků náchylnější ke zhutnění. V prvním termínu měření byly u orby zaznamenány lepší hodnoty fyzikálních vlastností, ale v druhém termínu došlo u orby k jejich zhoršení. Minimalizační technologie vykazovali při prvním i druhém měření podobné hodnoty. Zjištěné výsledky ale ukázali, že ani v jedné variantě nedošlo k výraznému utužení půdy a zhoršení půdních vlastností. Stejně tak výnos nebyl mezi variantami rozdílný.
Vliv různého způsobu zpracování půdy na obsah vody v půdě
Mazel, Petr
Diplomová práce se zabývá vlivem různého zpracování půdy na obsah vody v půdě. Teoretická část je věnována půdě, půdním vlastnostem, charakteristice způsobů zpracování půdy a vlivům zpracování půdy na půdní vlastnosti. Sledování účinků zpracování půdy na půdní vlhkost bylo prováděno na parcelových pokusech Polní pokusné stanice Žabčice Mendelovy univerzity v Brně. Pokus probíhal v roce 2022 a byly sledovány 3 varianty zpracování půdy (tradiční zpracování, minimalizační zpracování a hospodaření bez zpracování půdy). Pro hodnocení půdních vlhkostí byly stanoveny: hmotnostní vlhkost, objemová vlhkost, relativní vlhkost a nasáklivost půdy. Odběr půdních vzorků probíhal na parcelách s pšenicí setou ozimou (Triticum aestivum L.) ve třech hloubkách (0-10 cm, 10-20 cm, 20-30 cm). U hmotnostní vlhkosti byl prokázán statisticky významný rozdíl (p < 0,05) mezi variantami zpracování půdy a nejvyšší vlhkosti bylo dosaženo při tradičním zpracování půdy 17,11 %. Pro objemovou vlhkost nebyly shledány statisticky významné rozdíly (p < 0,05) mezi variantami zpracování půdy. U relativní vlhkosti bylo dosaženo statisticky významných rozdílů (p < 0,05) mezi variantami zpracování s nejvyšší hodnotou při variantě bez zpracování půdy 53,03 %. Pro nasáklivost půdy byl zjištěn statisticky významný rozdíl (p < 0,05) mezi tradičním a minimalizačním zpracováním půdy a nejvyšší nasáklivosti bylo dosaženo po tradičním zpracování půdy 38,75 %.
Porovnání různých způsobů zakládání porostů kukuřice seté
Dubový, Miloslav
Kukuřice je jednou z nejpěstovanějších plodin na světě. Má velké využití jak v živočišné výrobě, potravinářství, tak i v průmyslovém využití. V poslední době, kdy docházelo k úbytku zvířat v živočišné výrobě, bylo zastoupení množství kukuřice v osevním sledu omezováno. S nástupem především bioplynových stanic pro výrobu zejména elektřiny se její zastoupení zvýšilo. Jelikož kukuřice je širokořádková plodina, tak při jejím pěstování, kdy většina půdy není pokryta, dochází k erozím půdy. Tomuto jevu se snažíme zabránit používáním minimalizačních a půdoochranných technologií, a to především na svažitějších pozemcích. Touto problematikou se právě zabývá tato práce, která shromažďuje informace o různých metodách pěstování kukuřice. Dále jsou zde tyto technologie srovnány v poloprovozním pokusu, a to jak z ekonomického hlediska, tak z technického.
Dopad netradičních technologií zpracování půdy na kvalitu půdy
Suchá, Kateřina ; Doležal, Petr (oponent) ; Kameníčková, Ivana (vedoucí práce)
Zemědělská půda je zpracovávána různými způsoby, které mají vliv na její vlastnosti. Rozeznáváme dva typy technologií zpracování půdy. Těmi jsou konvenční (klasické) zpracování půdy, kdy se používá orba a minimalizační, u kterého je orba vyloučena. Cílem této konkrétní práce je posoudit kvalitu půdy v blízkosti obce Bohaté Málkovice, která je dlouhodobě zpracovaná minimalizační technologií. Jako ukazatele kvality půdy jsme použili vybrané fyzikální a fyzikálně-chemické charakteristiky, které jsou stanoveny z odebraných porušených a neporušených půdních vzorků ze svrchní vrstvy půdy (0-10 cm) standardními metodami v laboratorních podmínkách. V teoretické části jsou popsány základní fyzikální vlastnosti půdy a způsoby jejich určení. Praktická část je věnována představení zkoumané lokality a jsou zde uvedeny a následně vyhodnoceny výsledky vybraných fyzikálních a fyzikálně-chemických vlastností půdy. V závěru je posouzen dopad použité technologie zpracování půdy v lokalitě Bohaté Málkovice na vybrané vlastnosti půdy.
Změny fyzikálních vlastností podpovrchových vrstev půdy v závislosti na technologii zpracování půdy
Bažantová, Adéla ; Larišová, Lucie (oponent) ; Kameníčková, Ivana (vedoucí práce)
Pro správný průběh půdních procesů, růst a vývoj rostlin je nezbytné zpracování půdy. Zpravidla rozlišujeme dvě technologie, kterými se tyto úpravy provádí. Jsou jimi klasická, která využívá orbu a minimalizační, kde je orba vyloučena. Cílem této bakalářské práce je zjištění dopadů těchto technologií na vybrané fyzikální vlastnosti půdy, tj. objemovou hmotnost, pórovitost, momentální obsah vody a vzduchu v půdě. K vyhodnocení byly použity půdní vzorky odebrané do Kopeckého válečků (V = 100 cm3) z kopaných sond vždy v hloubkách 0,1; 0,2 a 0,3 m. Odběry byly prováděny vždy ve dvou opakováních v měsíci červenci. Toto období se označuje jako kritické z důvodu vyššího zhutnění půdy (pojezdy mechanizace, kořenový systémem rostlin a srážkové úhrny). Experimentální výzkum probíhal v letech 2008 – 2011 v lokalitě Bohaté Málkovice.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.